Munakoisorullat tomaattikastikkeessa

toukokuuta 05, 2017



Kuka muu rakastaa munakoisoa? Täältä ainakin löytyy yksi! Hullaannun aina, kun munakoisot ovat tarjouksessa. Idea tähän reseptiin lähti siitä, että halusin toteuttaa jonkin juhla-aterialle sopivan vegaaniruuan. Liha on hyvin usein tärkeä osa juhlaruokaa, mutta mitä juhlavaa ja kaikille maistuvaa ruokaa voisi tehdä, kun pihvin paistaminen ei ole vaihtoehto? Ainakin minä olen valmis käyttämään juhlaruoan valmistamiseen tavallista enemmän aikaa ja vaivaa, joten päädyin tomaattikastikkeessa haudutettuihin munakoisorulliin, jotka täytetään cashew-tofuricotalla. Lopputulos on herkullinen, mutta valehtelisin, jos väittäisin tämän syntyvän käden käänteessä. Työvaiheita on useampi: Munakoisoviipaleiden kypsennys, tomaattikastikkeen hauduttelu ja cashew-tofuricotan valmistaminen. Tämän jälkeen täytetään ja rullataan munakoisot ja laitetaan vielä uuniin muhimaan tomaattikastikkeessa. Mutta lopputulos palkitsee, sen voin luvata!

Munakoisorullat eivät sellaisenaan olen hirveän supertuhtia ruokaa, mutta ne maistuvat erinomaisesti sellaisenaan rapeakuorisen vaalean leivän ja salaatin kanssa. Jos kuitenkin haluaa ateriasta vielä ruokaisamman, on hyvä idea kehittää rinnalle jokin lisäke esimerkiksi upean värisistä belugalinsseistä. Linssilisäke syntyy, kun linssien kanssa kasvisliemessä keittää (salotti)sipulia ja valkosipulia, jotka on kuullotettu oliiviöljyssä. Keitinliemeen kannattaa lorauttaa valkkaria ja mausteiksi lisätä pippuria ja timjamia. Myös vaikka jyväpastasta eli risonista voisi syntyä kiva lisäke!

Tarkoitukseni oli postata munakoisorullien resepti jo pääsiäiseksi, mutta sain tartuttua toimeen vasta, kun munakoisot olivat vähän aikaa sitten tarjouksessa. Onneksi juhlavampaa ruokaa voi kokkailla muulloinkin - vaikka jo viikonloppuna!






Munakoisorullat tomaattikastikkeessa

(4-6 annosta)

2-3 (1 kg) munakoisoa
3 rkl oliiviöljyä

Cashew-tofuricotta
1 pkt (250-300 g) tofua
100 g cashewpähkinöitä
2 rkl oliiviöljyä
n. 2 1/2 rkl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
n. 1/2 tl suolaa
reilu 1 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna

Tomaattikastike
1 (120 g) sipuli
3 valkosipulinkynttä
1-2 vartta lehtiselleriä
1 rkl oliiviöljyä
2 prk (à 500 g) tomaattimurskaa + loraus vettä (2 x 400 g riittää myös, mutta laita silloin aluksi vähemmän mausteita)
1 1/2 tl timjamia
1 1/2 tl basilikaa
2 tl sokeria
suolaa
pippuria


  1. Hienonna tomaattikastiketta varten sipuli, valkosipuli ja selleri. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota kasvikset pehmeiksi. Lisää tomaattimurska (huuhtaise vedellä tölkit) ja mausteet. Anna hautua kannen alla ainakin 20 minuuttia sillä välin, kun valmistelet muut ainekset. Pidempikään haudutus ei haittaa ollenkaan! Lisää tarvittaessa hiukan vettä ja tarkista maku. 
  2. Viipaloi munakoisot pitkittäin vajaan 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Levitä siivut kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele viipaleet oliiviöljyllä ja ripottele pinnalle kevyesti suolaa. Paahda munakoisoja 200-asteisessa uunissa 15-20 min, eli kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet vähän väriä. Kiertoilmauuni on tässä hyvä apu, että saat pellit samaan aikaan uuniin.
  3. Valmista cashew-tofuricotta soseuttamalla sauvasekoittimella tasaiseksi kaikki ainekset basilikaa lukuun ottamatta. Sekoita lopuksi hienonnettu basilika ricotan joukkoon. Tarkista maku.
  4. Annostele nokare cashew-tofuricottaa jokaisen munakoisoviipaleen leveämpään päähän. Rullaa munakoisoviipaleet rulliksi ja lado uunivuokaan vieri viereen.
  5. Kaada tomaattikastike uunivuokaan tasaisesti munakoisorullien päälle. Peitä vuoka kannella tai foliolla. Kypsennä ruokaa 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Ripottele valmiin ruoan pinnalle reilusti tuoretta basilikaa. Tarjoa rapeakuorisen leivän ja halutessasi jonkin muun lisäkkeen, esim. pastan tai risonin kanssa.








Saatat pitää näistä

2 kommenttia

  1. Täällä toinen munakoisohullu! :D Olen itseasiassa tehnyt joskus melkein vastaavia myös kesäkurpitsasta, munakoisosta rullailematta laiskuuden takia. Nyt vain toivotaan, että tulisi taas edullisia munakoisoja vastaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, pikaruoaksi näitä ei todellakaan voi sanoa, mutta tässä tapauksessa vaivannäkö palkitsee. :)

      Poista