Banana bread -uunipuuro

toukokuuta 10, 2019



Uunipuuroa on aikas ihana nautiskella hitailla viikonloppuaamiaisilla. Eniten pidän kaurapohjaisista puuroista, sillä pehmeän lempeään kauran makuun en vaan millään kyllästy! Ja onneksi kaurapuuroakin voi varioida. Yksi uusi puuroihastus on tämä banana bread -uunipuuro, joka nimensä mukaisesti maistuu banaanileivältä. Bongasin tähän idean Instagramista @yassumarialta eli ruokatoimittaja Jasminilta ja idea oli pakko laittaa kokeiluun, sillä se kuulosti tosi hyvältä! Ja tosi hyvää tästä tulikin. Pilkulliset pantteribanaanit (Jasminia lainatakseni 😊) ja reilu määrä mausteita tekevät puurosta aika herkkua.

Banaanien tosiaan kannattaa olla jo pilkullisessa vaiheessa, jotta ne ovat riittävän makeita. Pitää siis muistaa ostaa banskut hyvissä ajoin kypsymään, jos aiot herkutella viikonloppuna. Puuro tehdään isoista kaurahiutaleista, joista saa rouheamman rakenteen tavallisista. Kokeilin tehdä ensimmäisen puurosatsin tavallisista kaurahiutaleista ja niistä tuli selvästi mössömpi koostumus. Ei puuro siis niistä pilalle mene, mutta selvästi parempi rakenne tulee isoista hiutaleista. Isoja kaurahiutaleita voi myöhemmin käyttää vaikka itse tehtyyn granolaan tai mysliin.

Tämä puuro sopii mainiosti myös perheen pienille, ja tarvittaessa suolan voi jättää pois. Jos käytät kanelia usein, kannattaa harkita vaihtoa ns. tavallisesta kanelista ceyloninkaneliin. Ceyloninkanelissa nimittäin on tosi paljon vähemmän kumariinia, jota ei tule syödä suuria määriä. Erityisesti lasten kohdalla tämä on hyvä huomioida. Kannattaa käydä lukaisemassa Ruokaviraston suositus aiheesta. Puuron mausteeksi sopii myös vaniljajauhe, mutta viime aikoina vaniljan maailmanmarkkinahinta on ollut niin älyttömissä lukemissa, etten ole malttanut ostaa melkein 30 euroa maksavaa pientä jauhepurnukkaa. Hyvää tulee myös ilman. 😊




Banana bread -uunipuuro

(4-5 annosta)

3 + 1 isoa (noin 950 g) kypsää pilkullista banaania
5 dl isoja kaurahiutaleita
5 dl kauramaitoa
(1 dl cashewpähkinöitä tai muita pähkinöitä)
2-3 tl (ceylonin)kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
(vaniljajauhetta)
chiansiemeniä


  1. Kuori kolme banaania ja muussaa ne haarukalla kulhossa. Sekoita mukaan kaikki ainekset, paitsi neljäs banaani ja chiansiemenet. Kaada seos voideltuun uunivuokaan.
  2. Kuori viimeinen banaani ja halkaise se pitkittäin. Aseta se puuron pinnalle. Ripottele päälle chiansiemeniä.
  3. Kypsennä puuroa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoamista. Puuro maistuu niin lämpimänä, haaleana kuin kylmänäkin kauramaidon kanssa.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia