Linsseillä täytetyt munakoisot turkkilaiseen tyyliin

huhtikuuta 10, 2019



Kun haluan kokata jotain juhlavaa kasvisruokaa, raaka-aineista munakoiso tulee usein mieleen ensimmäisenä. Jostain syystä se tuntuu juhlavammalta kuin moni muu kasvis. Kaunis, tumma munakoiso on jo itsessään upea. Ehkä osasyynsä silläkin, että monen herkullisen munakoisoruoan valmistus vaatii hiukan aikaa ja kärsivällisyyttä? Hyvin valmistettu munakoiso on läpeensä kypsää, ja munakoison kunnollinen kypsentäminen onkin usein eniten aikaa vievä valmistusvaihe. Arki-iltoina tällaisiin operaatioihin ei noin vain tule lähdettyä.

Valmistin tällä kertaa täytettyjä munakoisoja turkkilaiseen tyyliin. Resepti on vähän kuin sekoitus kahta turkkilaista klassikkoruokaa, imam bayildia ja karniyarikia. Pyörtynyt imaami eli imam bayildi on turkkilainen kasvisruoka, jossa kokonaisena paahdetut munakoisot täytetään tomaattisella kasvisseoksella. Karniyarik taas tarkoittaa lihatäytteisiä munakoisoja. Pyörtyneen imaamin makumaailma kutkutteli, mutta halusin tehdä ruokalajista vähän ruokaisamman version, koska perinteinen imam bayildi ei kovin proteiinipitoinen ruoka ole. Siksi lisäsin täytteeseen belugalinssejä - jotka eivät ainakaan juhlavuutta vähennä! Ja ai että, miten hyvää tästä tulikaan. Pehmeäksi paahtunut munakoiso maukkaalla täytteellä on tosi hyvää.

Otin valmistukseen mallia K-Ruoan pyörtyneestä imaamista, mutta lopulta muokkailin ohjetta aika paljon. Idea on, että jokainen ruokailija saa kokonaisen munakoison. Kannattaa valita mieluiten pieniä, noin 250 gramman painoisia munakoisoja. Munakoisoon tehdään syvä pitkittäinen viilto, joka esikypsennyksen jälkeen täytetään linssiseoksella. Ensimmäisellä kokkauskerralla löysin aika täydellisen kokoisia pieniä munakoisoja, mutta toisella kerralla jouduin tyytymään valtaviin, noin 500 gramman yksilöihin. Silloin päätin tehdä niin, että leikkasin munakoisot ensin halki pitkittäin ja tein vielä puolikkaisiin syvän viillon täytettä varten. Toimi niinkin, mutta ensin mainitulla tavalla lopputulos oli kivempi.

Tämä ruokalaji sopii loistavasti pääsiäispöytään! En malta olla suosittelematta myös cashew-tofuricottalla täytettyjä munakoisorullia tomaattikastikkeessa, jotka olen postannut tänne pari vuotta sitten. Nekin ovat mahtava valinta juhlaruoaksi.




Linsseillä täytetyt munakoisot turkkilaiseen tyyliin

(4 annosta)

4 pientä (n. 1 kg) munakoisoa
3/4 tl suolaa

Täyte

1 1/2 dl belugalinssejä (+ 1/4 tl suolaa)
n. 6 rkl oliiviöljyä
1 (100 g) sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 prk (400 g) säilöttyjä tomaatteja
2 rkl tomaattisosetta (eli tomaattipyrettä)
1 1/2 tl juustokuminaa
1 tl kanelia
n. 1 tl srirachaa tai muuta chiliä
1 tl paprikajauhetta
1 tl sokeria
mustapippuria
n. 1/2 tl suolaa
1/2 dl rusinoita
1/2 dl pinjansiemeniä (halutessasi paahdettuna)

Pinnalle

tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
pinjansiemeniä (halutessasi paahdettuna)


  1. Pese munakoisot ja leikkaa veitsellä niihin syvä pitkittäinen viilto niin, että kuori jää pohjapuolelta pitämään munakoisoa kasassa. Levitä viiltoa varovasti ja ripottele sinne suolaa. 
  2. Laita munakoisot uunivuokaan ja paahda 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kunnes sisus on pehmennyt. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen.
  3. Keitä täytettä varten linssit suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. 
  4. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna pannussa 2 rkl oliiviöljyä ja kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää säilyketomaatit, tomaattisose sekä mausteet. Riko säilyketomaatteja paistinlastan avulla pienemmiksi. Anna kiehua hiljalleen kasaan ilman kantta muutama minuutti. 
  5. Lisää täytteeseen kypsät, valutetut linssit sekä pinjansiemenet ja rusinat.
  6. Levitä munakoisojen viiltoja auki ja täytä linssiseoksella. (Täytteen määrä tuntui ainakin minulla aika runsaalta, mutta sain käytettyä koko määrän. Tarkoitus onkin, että täytettä saa olla reippaasti.) Lisää vuokaan 2 rkl vettä ja valuta jokaisen munakoison päälle noin 1 rkl oliiviöljyä. Paista munakoisoja 175-asteisessa uunissa vielä noin 40-45 minuuttia.
  7. Ripottele valmiin ruoan pinnalle pinjansiemeniä ja lehtipersiljaa. Täytettyjen munakoisojen kanssa voit tarjota riisiä ja/tai rapeakuorista vaaleaa leipää. Muista nautiskella myös vuoan pohjalle valunut maukas liemi!

Vinkki

Jos et löydä pieniä munakoisoja, isotkin käyvät! Halkaise silloin munakoisot pitkittäin kokonaan ja tee sitten vielä pitkittäinen viilto niin, että kuori jää pohjapuolelta pitämään munakoisoa kasassa.


Saatat pitää näistä

2 kommenttia