Suppilovahverotahna

lokakuuta 14, 2018

Suppilovahveroita kannattaa surauttaa myös tahnaksi!



En todellakaan ole mikään pro-sienestäjä, mutta olen selvästi kehittynyt viime aikoina. Tänä syksynä uskaltauduin keräämään ensimmäiset rouskuni ja viikonloppuna vanhempieni luona keräsin yli 20 litraa suppilovahveroita. Isoin saaliini ikinä! Isälläni on aika super kasvikuivuri, johon menee kerrallaan ämpärillinen sieniä. Puitteet pro-sienestäjälle on siis kunnossa!

Suurimman osan sienistä laitoinkin kuivuriin, mutta osan käytin heti tuoreeltaan. Kuten olen kertonut, olen todellakin tahnaihmisiä, ja tahnafriikkiyteni on jokin asteen vitsi myös perheessäni. Herättikin ruokapöydässä hilpeyttä, kun kerroin aikovani kokeilla suppiksista TAHNAA. 😄 Ymmärrettävästi tahna ei ruokalaji, joka metsäsienistä ensimmäisenä tulee mieleen. Eipä se tullut minunkaan mieleeni ennen kuin parin mutkan kautta bongasin mielenkiintoiselta ja hyvältä kuulostavan suppistahnan, joka alun perin on peräisin Gastronaatti-keittokirjasta. Kirjassa tahna ilmeisesti on tehty kantarelleista, mutta voin todeta, että tosi hyvin toimii myös suppilovahveroilla!






Suppilovahverotahnasta tuli siis tosi hyvää, ja ihan varmasti teen toistekin. Tahnan ainekset ovat yksinkertaiset, ja makumaailma vie jonnekin Italian ja Kreikan suunnille. Samalla fiilis on kuitenkin sopivasti kotoisan suomalainen, kun metsäsienistä kerran on kyse. Itse maistelin tahnaa ruisleivän päällä, mutta ihan varmasti se sopisi hyvin myös esimerkiksi bruschettoihin tai pienten ruisnappien päälle. Tuore basilika ja tomaatti sopivat hyvin tahnan kanssa, joten tätä comboa voisi noihin edellä mainittuihinkin yhdistää. Mainio juhlavakin tarjottava siis tahnasta syntyisi! Epäilemättä suppistahna istuisi hyvin myös pastaan, ja lisäksi ryhdyin miettimään, miten tämä menisi blinien kanssa.

Mutta kokeile siis ihmeessä ja ihastu! Samalla myös huomaat, miten pieneksi noin litra tuoreita sieniä kutistuu... 😄 Valmista tahnaa tällä ohjeella tulee sellaiset 3 dl.






Suppilovahverotahna


300 g (n. 1 l) suppilovahveroita
1 (100 g) sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl + n. 1/2 dl oliiviöljyä
10 kivetöntä kalamataoliivia
suolaa
mustapippuria


  1. Hienonna suppilovahverot. Kuumenna niitä paistinpannulla ilman rasvaa, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
  2. Lisää pannulle sienten päälle 2 rkl oliiviöljyä sekä sipuli ja valkosipuli. Paista, kunnes sipuli on kuullottunut pehmeäksi.
  3. Laita suppilovahvero-sipuliseos sekä oliivit kulhoon ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimen avulla. Lisää oliiviöljyä noin 1/2 dl, kunnes koostumus on sopiva. Mausta suolalla ja pippurilla. Nauti esimerkiksi leivän päällä.
Vinkki: Voit valmistaa tahnan myös kuivatuista sienistä. Murenna sienet pieneen kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Liota noin 15 minuuttia. Laita sienet liemineen paistinpannulle (koska tuhlaustahan olisi heittää maukas liotusvesi pois!). Kuumenna, kunnes neste on haihtunut. Lisää öljy, sipuli ja valkosipuli ja jatka tahnan valmistus loppuun niin kuin ohjeessa.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia