Suppilovahveropiirakka

lokakuuta 07, 2018

Suppilovahveropiirakka onnistuu heposti myös vegaanisena versiona. Pohjaan antaa väriä porkkanaraaste.



Tänä syksynä olen saanut saaliiksi noin kilon verran suppilovahveroita, mutta toivon, että tulevana viikonloppuna saalista karttuisi lisää. Haaveilen siitä, että joskus suppissaalista olisi niin paljon, että kuivattuja sieniä voisi säästelemättä ripotella ruokiin talven aikana. Nyt olen kuitenkin vielä siinä tilanteessa, että säästeliäästi mietin, minkä ruuan malttaisi arvokkaista sienistä valmistaa. Suppilovahverokeitto tai risotto on aina varma valinta, mutta ihanaa on myös sienipiirakka!

Testasin piirakkaan kaksi erilaista pohjaa, enkä oikein osannut päättää niiden välillä, joten jaan teille nyt molemmat: tuhdimman ja terveellisemmän vaihtoehdon. Kummassakin käytetään porkkanaraastetta, joka tuo makua ja väriä. Pohja 1:n idean bongasin Suklaapossulta. Pohjasta tulee ohjeella suhteellisen ohut, mutta hyvänmakuinen ja murea. Pohja 2 taas syntyi, kun halusin vielä testata vähän terveellisempää vaihtoehtoa vähentämällä rasvaa ja lisäämällä kuitupitoisia jauhoja. Tein pohjasta myös vähän paksumman. Oikein passeli tämäkin! Jos haluat murean ja juhlavamman piirakkapohjan, valitse pohja 1. Jos taas tykkäät suosia terveellisempiä piirakkapohjia, pohja 2 sopii sinulle. Kumpikin toimii, mutta toki rasvaisempi versio on herkullisempi - vähemmän yllättäen. 😃

Halusin täyttää sienipiirakkani tällä kertaa tosi perinteisillä täytteillä eli sienillä ja sipulilla. Muna-kermaseoksen korvasin kaurakermalla ja soijajogurtilla. Jos haluat lisätä täytteeseen enemmän kasviksia, tsekkaahan aiemmin julkaisemani kasvis-kantarellipiirakan resepti, jota voi mainiosti soveltaa myös suppilovahveroille! Kyseisen piirakan yhteydestä muuten löydät vielä yhden idean terveellisempään piirakkapohjaan.

Oletko muuten hoksannut, että monilla kasvipohjaisilla kerman ja voin "korvikkeilla" ruokavalion rasvahappokoostumusta saa hyvin viilattua parempaan suuntaan? Nykyään ravitsemussuosituksissa ei suositella niukkarasvaista ruokavaliota, vaan ennemminkin painotetaan, että rasvan laatuun pitäisi kiinnittää huomiota. Esimerkiksi kaurakerman rasvahappokoostumus eroaa tosi paljon oikeasta kermasta: Pirkka kaura kasvirasvasekoite sisältää 16 % rasvaa, josta vain 1,3 g on tyydyttynyttä rasvaa. Rasva tulee lisätystä rypsiöljystä sekä osaksi kauran omasta rasvasta. Vastaavan tyyppinen "oikea", 15 % rasvaa sisältävä ruokakerma taas sisältää noin 8,8 g tyydyttynyttä rasvaa. Aikamoinen ero - vai mitä? Ravitsemuksellisesti myös kasvimargariini hakkaa voin. En aio laajentaa blogiani ravitsemusblogiksi, mutta halusin kuitenkin vähän havainnollistaa, että eettiset ja ekologiset tekijät (jotka itselleni ovat tärkeimmät) eivät suinkaan ole ainoat syyt suosia kasvipohjaista ruokaa! 😊






Suppilovahveropiirakka

Pohja 1

100 g margariinia (esim. tummansininen Keiju)
1 dl porkkanaa hienoksi raastettuna
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

Pohja 2

50 g margariinia (esim. tummansininen Keiju)
2 dl porkkanaa hienoksi raastettuna
1 dl maustamatonta soijajogurttia (esim. Planti luomu)
2 dl kaurajauhoja
1 dl spelttijauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Sienitäyte

300 g (reilu 1 l) suppilovahveroita
1 rkl öljyä
2 (200 g) sipulia
3/4 tl timjamia
1/2 tl suolaa
mustapippuria

Kaurakermaseos

1 prk (2 dl) kaurakermaa (esim. Pirkka)
1 dl maustamatonta soijajogurttia (esim. Planti luomu)
2 tl perunajauhoja
(1-2 rkl ravintohiivahiutaleita)
ripaus suolaa ja pippuria

  1. Valitse kumman pohjataikinan haluat valmistaa. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja sekoita sitten joukkoon loput aineet. Painele taikina margariinilla voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  2. Valmista sienitäyte. Paloittele sieniä pienemmiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna sieniä pannulla ilman rasvaa niin, että ylimääräinen neste haihtuu. Lisää öljy ja sipulit. Kuullota, kunnes sipulit ovat pehmeitä. Lisää mausteet.
  3. Sekoita kaurakermaseoksen ainekset keskenään.
  4. Levitä puolet sienitäytteestä esipaistetulle pohjalle. Valuta päälle puolet kaurakermaseoksesta. Tee toinen kerros samoin ja tasoita kaurakermaseoksen pinta nuolijan avulla. Paista 200-asteisessa uunissa vielä noin 25 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia