Kaurapataleipä

tammikuuta 14, 2018

Vaivaamattomassa kaurapataleivässä on herkullisen rapea kuori ja pehmeä sisus.



Instafeediini nousi pian uusimman Glorian Ruoka & Viini -lehden ilmestymisen jälkeen kuvia aivan ihanan näköisistä kaurapataleivistä. Tykkään kauraleivästä ja kaurasta muutenkin tosi paljon, joten ohje piti heti etsiä käsiin ja laittaa testiin. Sen verran ihanan näköisiä reseptejä lehdessä oli muutenkin, että joudun ehkä taas harkitsemaan sen tilaamista ja tarttumaan niin ikään somefeediini nousseeseen tilaustarjoukseen... 😄

Blogini alkutaipaleella parisen vuotta sitten postasin tänne jo yhden ohjeen pataleipään. Silloin pataleipä vielä oli vähän tuoreempi juttu ja kaikki tuntuivat leipovan sitä. Homma toimii tosi yksinkertaisesti, sillä työläintä vaihetta eli vaivaamista ei ole lainkaan. Sama taktiikka koskee myös tätä kaurapataleipää, ja lopputulos on juuri sitä, mitä hyvässä leivässä kuuluukin: ihanan rapea kuori ja pehmeä sisus. Kaurapataleipää kannattaa kokeilla, sillä tässä kaura tosiaan maistuu. Kauraa käytetään taikinaan reilusti, mikä maun lisäksi vaikuttaa myönteisesti myös leivän ravintoarvoihin.

Minä en omista pataa, mutta olen valmistanut pataleipäni onnistuneesti aina teräskattilassa. Oikeassa padassa kuoresta tulisi taatusti vielä parempi. Pataleipäohjeissa on usein aika paljon suolaa, niin myös tässä. Tein nyt ihan ohjeen mukaan, mutta ensi kerralla laittaisin suolaa vähän vähemmän. Olen viime vuosina pyrkinyt kiinnittämään käyttämäni suolan määrään huomiota, ja siitä syystä tuo 2 tl tuntuu itselleni aika hurjalta määrältä ja myös maistui hieman turhan suolaselta. Fiksaa siis suolan määrä omaan makuhermoosi sopivaksi. 😊





Kaurapataleipä

(1 kpl)

1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa (ensi kerralla laittaisin 1 1/2 tl)
5 dl kaurajauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
5 dl vettä

  1. Sekoita isossa kulhossa kuivat aineet. Lisää reilusti kädenlämpöinen vesi. Sekoita tasaiseksi mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä 12-16 tuntia.
  2. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Kääntele taikina palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 min.
  3. Laita kannellinen pata (tai teräskattila, jos et omista oikeaa pataa) kylmään uuniin ja säädä uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  4. Kun taikina on kohonnut, ota kuuma pata uunista ja heitä taikina pataan. (Huomaa, että pataa ei siis voidella!) Nosta kansi päälle ja laita pata uuniin. Paista leipää uunissa kannen alla noin 30 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia. Ota kauniisti väriä saanut leipä uunista ja kumoa ritilälle jäähtymään.



Saatat pitää näistä

2 kommenttia

  1. Oi miten ihanan helppo ohje! Vielä en ole päässyt pataleipiä testaamaan, mutta onneksi ihan pian :) Jouluksi toivoin ainoaksi lahjaksi valurautapataa sillä mieheke ei sellaista meille itse halunnut ostaa (leipä ei ole kuulemma tarpeeksi hyvä syy ostaa pataa). Sain padan lahjaksi ja nyt se odottaa ensikäsittelyä ja sitten alan testaamaan eri leipäohjeita :) Tämä vaikuttaa ihan huipulle ohjeelle, sillä rakastan kauraleipiä yli kaiken!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa olen pohtinut padan hankinnan suhteen! Pataleivän leipomiseen se olisi kiva, mutta vain sitä varten en ole raaskinut ostaa, kun muuhun sitä ei juurikaan tarvitse. Lisäksi pata veisi tilaa jo valmiiksi liian täysissä kaapeissa. :D

      Poista