Vegekoftat currykastikkeessa

joulukuuta 26, 2017

Soijarouheesta valmistetut vegekoftat mausteisessa ja pehmeässä currykastikkeessa - nam!


Jouluruoka on ihan hyvää, mutta kun sitä vetää pari päivää putkeen, niin ainakin itse kaipaan jotain täysin erilaista syötävää. Niin kuin vaikka mausteista intialaista ruokaa! Koftat eli lihapyörykät mausteisessa tomaattisessa currykastikkeessa on intialaisia klassikkoruokia. Tein ruoasta vegeversion, joka ainakin omasta mielestäni oli tosi hyvää - niin hyvää, että olen kokannut sitä jo useamman kerran ja viimeksi tänään tapaninpäivänä. Kyllä maistui jouluruokien rippeiden kaverina. 😄 Myös töissä eväskoftia lämmittäessäni sain ihastuneita kommentteja ruoan vastustamattomasta tuoksusta.

Tein koftat käyttäen pohjana vanhaa tuttua soijarouhetta. Vaikka kaupan hyllyt ovat mukavasti täyttyneet nyhtiksistä ja härkiksistä, niin halpaa, terveellistä ja kätevää soijarouhetta ei silti kannata unohtaa. Olen todennut, että parhaiten soijarouhe toimii pihveissä ja pyöryköissä, kun sen lisää taikinaan kuivana. Näin soijarouhe itsessään jo pitää taikinaa jonkin verran kasassa ja myös imaisee itseensä hyvin makuja. Mausteiden lisäksi sekoitin pyörykkämassaan tomaattisosetta ja soijakastiketta. Autenttiseen koftataikinaan ne eivät varmasti kuulu, mutta tuovat kasvisversioon umamista täyteläistä makua. Kastikkeeseen lisäsin reilusti mausteita. Kurkumasta en oikeastaan kauheasti tykkää itse, mutta lisäsin sitä vähän väriä tuomaan.

Pyörykkätaikinan voi hyvin valmistella jo edellisenä päivänä, jolloin seuraavana päivänä vaikka töiden jälkeen ruoka valmistuu sukkelammin. Mutta aika ihanalta vegekofat täyteläisessä kastikkeessa maistuvat myös, kun viikonloppuna (tai nyt välipäivinä, jos olet lomalla toisin kuin minä) on paremmin aikaa kokkailla. Toivottavasti tykkäätte yhtä paljon kuin minä!







Vegekoftat currykastikkeessa

(4-5 annosta)

Koftat:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
3 1/2 rkl tomaattisosetta
1 1/2 dl vettä
2 rkl öljyä
1 1/2 rkl soijakastiketta
2 1/2 dl tummaa soijarouhetta
1 dl kaurajauhoja (valmiita tai blenderin avulla hiutaleista jauhettuja)
1 1/2 rkl perunajauhoja
2 tl garam masalaa
1 tl juustokuminaa
1/2 tl kurkumaa
chiliä

Currykastike:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl öljyä
2 tl garam masalaa
chiliä
1 tl juustokuminaa
1/2 tl kurkumaa
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
1-2 dl vettä
n. 3/4 tl suolaa
2 dl kookosmaitoa

Lisäksi:
tuoretta korianteria

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli kofta-pyöryköitä varten. Raasta inkivääri. Sekoita kaikki pyöryköiden ainekset keskenään. Taikinan kannattaa antaa vetäytyä puolisen tuntia, jolloin sen muotoilu on helpompaa. Voit antaa taikinan levätä vaikka seuraavaan päiväänkin asti.
  2. Pyörittele taikinasta pyöryköitä ja paista ne kypsiksi öljyllä paistinpannulla tai paistokasarissa. Siirrä sivuun odottamaan.
  3. Hienonna sipuli ja valkosipuli currykastiketta varten. Raasta inkivääri. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota siinä sipuli ja valkosipuli. Lisää myös inkivääri sekä kuivatut mausteet ja jatka kuullottamista hetki. Lisää tomaattimurska ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua kannen alla noin 15 minuuttia tai halutessasi kauemminkin.
  4. Mausta kastike suolalla. Lisää kookosmaito ja tarkista maku. Lisää lopuksi valmiiseen kastikkeeseen koftat ja anna niiden vielä kuumentua. Älä kuitenkaan enää keitä, etteivät koftat mene mössöksi. Tarjoa basmatiriisin ja tuoreen korianterin kanssa.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia