Saaristolaisleipä

marraskuuta 23, 2017

Herkullinen saaristolaisleipä on juhlapöydän klassikkoleipä.




Leivon saaristolaisleipää usein jouluksi ja juhannukseksi. Se on tosi hyvää, mutta sen verran makeaa, että arkileipänä suosin mieluummin jotain vähäsokerisempaa leipää. Toisaalta juhlavan leivän hohto ehkä katoaisi, jos sitä söisi liian usein? Saaristolaisleivän valmistus on varsin helppoa ja vaivatonta, sillä taikina vain sekoitetaan, kohotetaan suoraan vuoissa ja paistetaan. Vaivaamisvaihetta ei ole lainkaan, eikä leivinpöytääkään tarvitse liata. Niin sanotusti hollilla olemiseen menee kuitenkin useampi tunti, sillä kohotus ja paisto vievät aikaa. Mutta samalla voi tosiaan kätevästi puuhailla jotain muuta!

Useimmiten saaristolaisleivän taikinanesteenä käytetään piimää, mutta vegaaninen ja maidoton versio syntyy helposti omena- tai appelsiinitäysmehusta. Halutessaan taikinaan voi lisätä myös auringonkukansiemeniä, vaikka perinteisimpään versioon ne eivät taida kuulua. Saaristolaisleipä sopii erinomaisesti pakastettavaksi, sillä tuoreena se ei oikeastaan edes ole parhaimmillaan, vaan mielellään sen kannattaa antaa vetäytyä vähintään seuraavaan päivään. Jos siis suunnittelet saaristolaisleipää joulupöytään, sen voi erittäin hyvin tehdä jo muutaman viikon etukäteen.

Litran taikinasta tulee kolme leipää, ja fiksuahan se onkin kerralla paistaa useampi kappale. Ja jos totta puhutaan, niin kaljamaltaita ei oikein tule kulutettua mihinkään muuhun...😄 Jos ei itse tule kaikkia leipiä syötyä, anna vaikka kavereiden iloksi! Jos kuitenkin syöjiä on vain muutama, on ohjeesta helppo tehdä vaikka vain 1/3 annoksenkin yhtä leipää varten. Jos et omista leipävuokia, voit hyvin käyttää myös suorakaiteen mallisia foliovuokia.

Edit. 14.12.2020 
Testasin taikinaan nesteeksi ihan vaan vettä. Toimii oikein hyvin myös niin!





Saaristolaisleipä

(3 kpl)

1 l omena- tai appelsiinitäysmehua tai vettä
2 ps kuivahiivaa
3 dl siirappia
2-3 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
(1 1/2 dl auringonkukansiemeniä)
3 dl kauraleseitä
3 dl ruisjauhoja
n. 11 dl vehnäjauhoja

Voitelu:
1/2 dl vettä
1/2 dl siirappia

  1. Lämmitä mehu hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi ja kaada suureen kulhoon. Sekoita hiiva vispilän avulla nesteeseen. Lisää muutamassa erässä loput ainekset puuhaarukalla sekoittaen. Taikinan kuuluu olla löysän puuron kaltaista.
  2. Voitele 3 kpl 1,5 litran leipävuokia tai foliovuokia margariinilla. Jaa taikina vuokiin. Anna kohota liinalla peitettynä noin 1 1/2 tuntia. 
  3. Paista leipiä 175-asteisen uunin keskitasolla vajaat 1 1/2 tuntia (minulla leivät olivat uunissa 1 h 20 min). Kun leivät ovat paistuneet tunnin, voitele pinnat vesi-siirappiseoksella. Voitelu antaa kauniin kiillon. Kun leivät ovat valmiit, anna niiden jäähtyä hetki ennen kuin kumoat ne vuoista. Parhaimmillaan saaristolaisleipä on vasta päivän-parin päästä leipomisesta.

Saatat pitää näistä

2 kommenttia

  1. Tämä menee kokeiluun jouluksi :) Saaristolaisleipä on aina ollut oma suosikki leipäni ja vegaanista helppoa ohjetta olen kovin kaipaillutkin, kiitos siis tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Saaristolaisleipä maistuu varmasti kaikille, eikä kukaan huomaa eroa piimälliseen versioon. ;)

      Poista