Apple Sticky Buns eli omenaiset tahmapullat

marraskuuta 11, 2017

Tahmaista pähkinäkuorrutusta, omppua ja kanelia - mitä herkkupullaa!



Tuoretta pullaa ei voita ehkä mikään muu herkku. Pulla on myös siitä kiva, että sitä voi varioida melkein loputtomiin: Perustaikina on sama, mutta eri täytteitä ja muotoja voi helposti muokata. Tämä pulla taipui sticky buneiksi, jotka leivotaan bostonkakun muotoon ja saavat pinnalleen karamellisoituneelta sokerilta ja paahteiselta pekaanipähkinältä maistuvan herkkutahman. Sticky buneja leivotaan paljon Jenkkilässä, mutta ne sopivat loistavasti myös tänne Suomeen, kun aika vannoutunutta pullakansaa kuitenkin olemme.

Olen leiponut sticky buneja jo joskus aiemminkin veganisoituna versiona K-Ruoan ohjeella. Kun kollega on valmiiksi kehittänyt toimivan ohjeen, miksi keksiä pyörää uudelleen. Nyt kotimaisten omppujen aikaan halusin kuitenkin lisätä pullan täytteeksi vähän tuoretta omenaa. Kokeilin ensimmäisellä kerralla lisätä omenan pieninä kuutioina, mutta lopputulos oli vähän turhan kostea. Toimivammaksi vaihtoehdoksi osoittautui raastaa muutama omppu ja puristaa niistä hieman ylimääräistä nestettä pois ennen täytteeksi lisäämistä. Omena toimii hyvin yhdessä pähkinäisen tahman kanssa. Mutta kyllähän tuo tahmaosuus on parasta tässä pullassa...😋

Alkuperäisresepti löytyy siis täältä, mutta lisäilin ohjeeseen jonkin verran omia vinkkejäni, jotta lopputulos olisi onnistunut ja että uunisi säilyisi tahmasta puhtaana. Vaikka käyttäisit irtopohjavuoassa kunnon leivinpaperivuorausta, kannattaa silti asettaa uunipelti vuoan alle ihan varmuuden vuoksi!





Apple Sticky Buns eli omenaiset tahmapullat

12 palaa

Taikina: 
2 1/2 dl vettä tai kasvimaitoa 
3/4 dl sokeria
1 ps (11 g) kuivahiivaa
2 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
6-7 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia (esim. sininen Keiju)

Täyte:
40 g margariinia
4 rkl fariinisokeria
n. 2 tl kanelia
3 (300 g) hapokasta omenaa

Vuokaan 
125 g pekaanipähkinöitä
75 g margariinia
1 dl fariinisokeria
1/2 dl tummaa siirappia
ripaus suolaa

  1. Lisää sokeri, kuivahiiva, kardemumma ja suola 42-asteiseen taikinanesteeseen. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä margariini jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista. Anna taikinan kohota leivinliinan alla 20-30 minuuttia.
  2. Aseta leivinpaperi mahdollisimman siististi pyöreän kakkuvuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Saat paperin asettumaan paremmin, kun ensin rypistät sen käsissä palloksi ja vasta sitten asetat vuokaan. Paloittele vuokaan tulevat pähkinät käsin noin 4 osaan ja levitä ne tasaisesti vuoan pohjalle. Sulata rasva kattilassa, lisää fariinisokeri ja sekoita hetki. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon siirappi ja suola. Anna seoksen hieman jäähtyä. Lusikoi seos pähkinöiden päälle vuokaan.
  3. Raasta omenat karkeaksi raasteeksi. Laita raaste siivilään ja purista siitä hieman ylimääräistä nestettä pois. Raastetta ei siis ole tarkoitus puristaa rutikuivaksi. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 30 x 40 cm). Levitä taikinalevylle täytteeksi pehmeä margariini, sokeri ja omenaraaste. Ripottele pinnalle reilusti kanelia. Kääri levy pitkältä sivulta alkaen rullaksi. Leikkaa rulla 12 viipaleeksi. Nosta viipaleet vuokaan ympyrän muotoon leikkauspinta ylöspäin niin, että keskelle tulee 3 palaa ja loput niiden ympärille. Palojen väliin kuuluu jäädä hieman kohoamistilaa. Kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä 20-30 minuuttia.
  4. Nosta vuoka uuniin. Jos käytät irtopohjavuokaa, kannattaa vuoka asettaa uunipellille siltä varalta, että vuoasta sattuu vuotamaan rasvaa ja sokeria. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25-30 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä vuoka paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla. Paiston kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä bostonpulla jää helposti raa'aksi keskeltä. Anna bostonin hieman jäähtyä ja kumoa se sitten tarjoiluvadille. Lusikoi mahdolliset vuokaan jääneet pähkinät ja "tahmat" pullan pinnalle.



Saatat pitää näistä

0 kommenttia