Vegaaninen kookos-puolukkajuustokakku || Vegan Coconut Lingonberry Cheesecake

by - lokakuuta 07, 2016

Tässä vegaanisessa juustokakussa maistuvat kirpeät suomalaiset puolukat ja pehmeä eksoottinen kookos. Loistava yhdistelmä!





Aiemmat postaukset eivät ole tainneet jättää epäselväksi, että tykkään kovasti kookoksesta. Pehmeä kookos on ihanaa yhdistää johonkin kirpeän happamaan ainesosaan, kuten sitruunaan, limeen tai happamiin marjoihin. Kotimaiset puolukat ja eksoottinen kookos toimivat erinomaisesti yhdessä, joten valmistin tämän yhdistelmän pohjalta vegaanisen juustokakun.

Oikeastaan tähän kakkuun ei edes tullut mitään juustoa, mutta koska kyseessä on juustokakun kaltainen leivonnainen, nimesin kakun sen mukaisesti. Kookoskerman lisäksi käytin täytteessä soijarahkaa, joka hyytyy uunissa. Sitovaksi aineeksi lisäsin vielä maissitärkkelystä. Kun kakku jäähtyy jääkaappikylmäksi, myös kookoskerma kiinteyttää rakennetta jonkin verran.

Tein kakusta muutaman testiversion. Alun perin mielessäni oli digestivekekseistä tehty perinteinen juustokakun pohja, mutta koska keksit unohtuivat kauppaan, pyöräytin murotaikinapohjan kaurajauhoilla. Toisella kerralla tein saman vehnäjauhoista ja kolmannella keksin kokeilla piparkakkupohjaa, joka toi kivan jouluisen maun. Sitruunankuorta lisäsin viimeiseen versioon, mutta totesin sen peittävän kookoksen makua jonkin verran, ja samoin tekivät piparkakut. Jos siis tykkäät kookosesta, kuoriraasteen voi jättää pois ja valita jonkin muun pohjaversion kuin piparkakkupohjan.

Postauksen kuvat otin muuten ensimmäisestä kakkuversiosta, johon en ihan riittävästi lisännyt tärkkelystä, joten siksi kakku on kuvissa halkeilevampaa sorttia kuin todellisessa lopputuloksessa. Pientä halkeilua kyllä tapahtuu, mutta se nyt oikeastaan kuuluu juustokakkujen olemukseen. Kuvissa olevaan kakkuun käytin halkaisijaltaan 26 cm:n vuokaa, joten jos käytät pienempää, kakusta tulee vähän korkeampi.







Kookos-puolukkajuustokakku
(noin 12 annosta)

Pohja a):
100 g margariinia
3/4 dl sokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja (tai vastaava määrä kaurajauhoja)
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl soijamaitoa

Pohja b):
200 g digestivekeksejä tai piparkakkuja
75 g margariinia

Täyte:
1 prk (400 g) Alpro Go On soijarahkaa
4 dl kookoskermaa (käytin Kara-merkkistä, 25 % rasvaa)
2 dl sokeria
n. 1/6 tl vaniljajauhetta (tai n. 2 tl vaniljasokeria)
2 rkl sitruunamehua
5 rkl maissitärkkelystä
(1-2 tl sitruunankuorta raastettuna)
4 dl puolukoita (tuore tai pakaste)


1. Vuoraa irtopohjavuoka (24-26 cm) leivinpaperilla ja voitele reunat. Valitse, kumman pohjan haluat tehdä.
Pohja a): Sekoita pohjataikinaa varten kuivat aineet kulhossa. Nypi joukkoon pehmeä margariini. Lisää soijamaito ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
Pohja b): Murskaa keksit monitoimikoneessa tai esimerkiksi suljetussa muovipussissa painelemalla ne kaulimella murskaksi. Sekoita murskan joukkoon sulatettu margariini. Painele taikina vuoan pohjalle.
2. Sekoita täytettä varten soijarahka, kookoskerma, sokeri, vanilja, sitruuna (,sitruunankuori) ja maissitärkkelys. Lisää lopuksi vielä joukkoon puolukat. Kaada täyte pohjan päälle.
3. Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla noin 50-55 minuuttia. Paistoaikaan luonnollisesti vaikuttaa, käytätkö tuoreita vai pakastepuolukoita. Anna kakun jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja siirrä se sitten jääkaappiin. Tarjoa täysin jäähtyneenä. Parhaimmillaan kakku on seuraavana päivänä.




****************
English summary

I love coconut. Especially I love to combine it with something sour and fresh: lime, lemon or sour berries. Finnish wild lingonberries and exotic coconut work very well together, so I made a vegan cheesecake with this combination. So lovely!

To make the crust, you can choose between two different option. The first one is simple batter and the other one classic cheese cake crust made from digestive biscuits.


Coconut Lingonberry Cheesecake
(about 12 servings)

Crust, option a):
100 g margarine
75 ml sugar
350 ml wheat flour or oat flour
1 tsp baking powder
50 ml soy milk

Crust, option a):
200 g digestive biscuits, crushed
75 g margarine, melted

Filling:
1 package (400 g) Alpro Go On (soy-based alternative to strained yougurt)
400 ml coconut cream (25 % fat)
200 ml sugar
about 1/6 tsp vanilla powder
2 tbsp lemon juice
5 tbsp corn starch
(1-2 tsp lemon zest, grated)
400 ml lingonberries (fresh or frozen)


1. Preheat oven to 175 C. Cover the base of a springform pan (24-26 cm) with baking paper. Grease the rims with margarine. To make the crust. choose option a) or b).
Option a): Combine dry ingredients in a bowl. Mix with soft margarine. Add soy milk. Press the batter on the base and rims of the pan.
Option b): Mix crushed biscuits and melted margarine. Press into the base of the pan.
2. To make the filling, mix Alpro Go On, coconut cream, sugar, vanilla, lemon (and lemon zest) and corn starch. After this, add lingonberries. Pour the mixture into the pan.
3. Bake the cake in the oven on the lowest level for about 55 minutes. Let the cake cool, and then put it into the fridge for few hours or overnight.

You May Also Like

2 kommenttia

  1. Ihanan näköinen kakku! 8) Halkeamat tekevät siitä itse asiassa aika nätin, vähän "marmoroidun". Itsekin kehittelen parhaillaan vegaanista puolukkakakkua, mutta tarkoitus olisi tehdä hyydytettävä versio vegegeelin ja hyytelö-marmeladisokerin kanssa. Saa nähdä, miten käy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Hyydytettävä versio juustokakusta kuulostaa hyvältä, en olekaan hirveästi tehnyt niitä vegaanisena. Jään siis innolla odottelemaan reseptiä!

      Poista