Punajuuri-härkäpapupihvit || Beetroot Fava Bean Cakes

by - syyskuuta 25, 2016

Punajuuret antavat härkäpapupihveille mukavasti mehevyyttä. Lisähöysteen pihvit saavat suppilovahveroista.

Tykkään kovasti punajuurista, joten ihanaa, että niiden aika on jälleen koittanut! Keittiössäni punajuuret useimmiten päätyvät simppelisti uuniin paahtumaan ja sieltä lisäkkeeksi tai salaatin raaka-aineeksi, kuten esimerkiksi paahdettuun juures-linssisalaattiin (joka on tosi maukas ja ruokaisa salaatti - suosittelen!).

Keitin tässä ison kattilallisen härkäpapuja ja aloin vasta sitten pohtia, mihin ruokaan ne upottaisin. Chocochili, yksi lemppariblogeistani, inspiroi valmistamaan punajuurella mehevöitettyjä pihvejä. Alkuperäisessä reseptissä käytetään keitettyjä kikherneitä, jotka härkäpapujen puutteessa käyvätkin mainiosti. Alkuperäisen ohjeen korppujauhot ja kaurahiutaleet korvasin kikhernejauholla, joka toimii kiinteyttävänä ainesosana sekä antaa pihveihin mukavasti lisäproteiinia. Kikhernejauhoa käytänkin hyvin usein tämän kaltaisiin ruokiin korppujauhon sijaan. Lisämakua pihvit saavat suppilovahveroista. Valmiissa pihveissä sienten maku ei kuitenkaan ole vahva, joten aika todennäkösiesti ne maistuvat myös sellaiselle, joka ei sienistä niin välitä.

Syyskuussa on ehkä luvattoman aikaista puhua joulusta, mutta joka tapauksessa nämä pihvit sopivat joulupöytäänkin paremmin kuin hyvin! Meilläkin syötiin viime jouluna punajuuripihvejä, jotka äiti kokkasi Chocohilin reseptillä. Pihvien kanssa sopii hyvin esimerkiksi soijajogurtista sekoitettu kylmä kastike.
Punajuuri-härkäpapupihvit
noin 16 kpl

6 dl keitettyjä härkäpapuja (kuivattuja)
600 g punajuuria
2 (200 g) sipulia
n. 6 dl suppilovahveroita
1 + 2 rkl öljyä
1 3/4 - 2 dl kikhernejauhoja
2 tl balsamicoa
1 tl timjamia
mustapippuria
3/4-1 tl suolaa


1. Soseuta härkäpavut sauvasekoittimella karkeaksi massaksi. Kuori punajuuret ja raasta ne raastimen hienoimmalla terällä.
2. Hienonna sipulit ja suppilovahverot. Kuumenna suppiksia pannulla ilman rasvaa niin, että ylimääräinen neste haihtuu. Lisää 1 rkl öljyä ja sipulit, anna kuullottua.
3. Yhdistä kaikki pihvien ainekset (mukaan lukien 2 rkl öljyä). Jätä massa vetäytymään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
4. Muotoile massasta pihvejä kostutetuin käsin. Paista öljyssä paistinpannulla kypsiksi kummaltakin puolelta. Raa'alle kikhernejauholle on ominaista ikävä pistävä maku, joten tästä syystä kannattaa tosiaan kypsentää pihvit huolella. Pihvien kanssa maistuu esimerkiksi soijajogurtista sekoitettu kastike.

*************
English summary


Beetroot Fava Bean Cakes
(about 16 cakes)

600 ml cooked fava beans
600 g raw beetroots
about 600 ml yellow foot mushrooms (or other forest mushrooms)
1 + 2 tbsp oil
175 - 200 ml gram flour
2 tsp balsamic vinegar
1 tsp thyme
black pepper
3/4-1 tsp salt


1. Mash fava beans with immersion blender to coarse mass. Peel beetroots and finely grate them.
2. Peel and finely chop onions. Put mushrooms into a frying pan and fry without oil to evaporate excessive liquid from them. Add 1 tpsb oil and onions and keep frying until onion is soft.
3. Mix all ingredients (including 2 tpsb oil) in a bowl. Let the dough rest in a fridge for about 1/2 h.
4. With slightly wet hands, shape cakes and fry them on a frying pan. Make sure the cakes are thoroughly well done, as the taste of raw gram flour is biting.

You May Also Like

2 kommenttia

 1. Näyttääpä hyvältä!
  Punajuuri on niik ihana raaka-aine tähän aikaan vuodesta ja tottakai muulloinkin ;)
  Tuoreet härkäpavut on kyllä nyt olleet hyviä ja niitä on kiva kokeilla eri resepteissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää oli kyllä aika onnistuneita! Punajuuret mehevöittivät pihvit kivasti. Näissä käytin kuivattuja papuja, joten pitääkin vähän tarkentaa reseptiä sen osalta. Tuoreet härkäpavut ovat sen verran hintavia, että niitä olen malttanut nauttia lähinnä vain sellaisenaan.

   Poista