Mantelifeta || Almond Feta

by - marraskuuta 28, 2015

Mantelifeta korvaa erinomaisesti oikean fetan. Kokeile ja ihastu tähän ihanaan itse tehtyyn vegaaniseen juustoon!Itsetehdyt pähkinäjuustot ovat olleet kokeilulistallani noin ikuisuuden, ja nyt vihdoin ryhdyin tuumasta toimeen. Ja kyllä kannatti! Kokeilin ensimmäisenä paistettua mantelifetaa, josta tuli aivan superihanaa - ja myös yllättävän fetamaista. Suolaa on ohjeessa aika reippaasti, mutta niin kannattaa ollakin, koska onhan oikeakin feta varsin suolaista. Tein oman mantelifetani kuorituista manteleista, mutta netistä löysin ohjeita, joissa oli käytetty kuorimattomiakin manteleita. Silloin lopputulos on vähän erilainen. Googlaa "baked almond feta", niin löydät lisää inspiraatiota!

Mantelifeta sopii leivän päälle tai vaikka salaatteihin. Illanistujaisten tarjottavaksi voisi myös koota tarjottimen, jossa olisi mantelifetaa ja muita itsetehtyjä pähkinäjuustoja sekä ihania tahnoja, kuten hummusta. Vesi herahtaa kielelle jo pelkästä ajatuksesta!


Edit 18.2.2017: Itse tehty mantelifeta on tullut keittiööni jäädäkseen. Sen voi huomata myös, kun selailee blogin reseptiarkistoa. :) Koska kyseessä on yksi omista suosikkiresepteistäni Ruokakonttuurissa, halusin päivittää kuvatkin vähän freesimpään kuosiin. Harjoittelen parhaillaan kuvaamista uudella (ja ensimmäisellä) järjestelmäkamerallani ja samalla tietysti myös muokkaamaan raakakuvia. Mantelifeta pääsi yhdeksi ensimmäisistä harjoituskohteista.
Mantelifeta

150 g kuorittuja manteleita tai valmista mantelijauhetta
1 1/4 dl vettä
4 rkl sitruunamehua
3 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 1/4 tl suolaa


1. Jauha mantelit hienoksi tai käytä kuorituista manteleista tehtyä valmista mantelijauhetta. (Parhaan lopputuloksen saat, kun mantelijauho on oikein hienoa. Siitä syystä voi olla hyvä idea ostaa mantelijauhe valmiina.) Kuori ja hienonna valkosipulit. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Vuoraa siivilä harsolla (itse olen laittanut aina harson kaksinkerroin) ja kaada massa harsoon. Jätä valumaan yön yli. Minulla massa sai valua noin 12 tuntia.
2. Siirrä mantelifeta harsosta leivinpaperin päälle uunivuokaan tai -pellille. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia, kunnes juusto on saanut pintaan hieman kullanruskeaa väriä. Anna jäähtyä.

Vinkki: Jos et omista harsoa, niin sitä voi ostaa edulliseen hintaan kangaskaupasta. Itse hankin pätkän harsokangasta Eurokankaasta parilla eurolla. Käytön jälkeen harso kannattaa pestä ainakin 60 asteen pesuohjelmalla. Jos et joka kerta viitsi pestä harsoa, niin pese se käsin pienellä määrällä (hajustamatonta) käsitiskiainetta ja desinfioi uittamalla kiehuvassa vedessä.

***************
English Summary

This almond feta is something I really love. I have made it several times and served to several people who have all liked it. Almond feta doesn't taste completely similar to real feta but it's a great substitute to that. Garlic, salt, olive oil and sourness of lemon juice brings surprisingly feta-like taste to it. Almond feta is super lovely in salads and with good bread. Believe me, you'll love it!


Almond feta

150 g peeled almonds 
125 ml water
4 tbsp lemon juice
3 tbsp olive oil
2 garlic cloves
1 1/4 tsp salt


1. Place almonds in a blender and grind them to find flour (or use ready-made ground almonds). Peel and chop garlic clove. Mix almond flour with other ingredients. Place a large strainer over bowl with double layer cheesecloth. Pour almond mixture into cheesecloth. Cover the bowl with a plastic pack and let drain overnight, about 12 hours. Discard excess liquid.
2. Preheat oven to 175 C. Line baking sheet with baking paper. Unwrap cheese and transfer it from cheesecloth to baking paper. Bake about 40 minutes until cheese is slightly golden. Let cool.

You May Also Like

0 kommenttia